Akdeniz havzasında bulunan Akdeniz'i çevreleyen ülkelerde dünya zeytin ve zeytinyağı üretiminin %97 si karşılanmaktadır.
EGE BÖLGESİToplam zeytin varlığımızın %70 i, toplam zeytin üretimimizin ise %76 sı bu bölgemizdedir. Bölgedeki zeytin üretiminin %70 i YAĞLIK,%30’luk bölümü ise SOFRALIK olarak değerlendirilir.
MARMARA BÖLGESİ
Türkiye’deki toplam ağaç varlığının %16 sı, toplam zeytin üretiminin%12 si bu bölgeden sağlanmaktadır. Bölgedeki zeytin üretiminin %85 lik bölümü sofralık olarak değerlendirilir.
GÜNEY DOĞU ANADOLU BÖLGESİ
Türkiye’deki ağaç varlığının %5 i, toplam zeytin üretiminin ise %2 si bu bölgemizdedir. Zeytinin %85 i yağ olarak işlenirken , %15’lik bölümü sofralık olarak işlenir. Yeşil zeytinler genellikle KIRMA ve ÇİZME olarak işlenir.
Ege bölgesinde KUZEY EGE bölümü dediğimiz yörede İklimsel (Klimatolojik) ve toprağın yapısal (Jeomorfolojik) özelliğinden dolayı,
İtalya’da TOSCANO
Yunanistan’da GİRİT Adası
Türkiyede’de EDREMİT KÖRFEZİ’ ni çevreleyen KUZEY EGE bölümünde dünyanın en özellikli zeytin ve zeytinyağı elde edilmektedir.
Bu yöredeki zeytin üreticisi ilçeler TÜRK PATENT ENSTİTÜSÜN den ‘COĞRAFİ BÖLGE İŞARETLEME uğraşısı içersindedirler.
Ege Bölgesinin Kuzey Ege yöresinde, kuzeyinde KAZ DAĞLARI ile doğusunda MADRA DAĞI arasında kalan Edremit Körfezine paralel uzanan yörede dünyanın ve ülkemizin zeytin ve zeytinyağında içersinde insan sağlığı ile yakından ilgili bulunan MİNERALLER, VİTAMİNLER, DOYMAMIŞ YAĞ ORANI KALİTEYİ, NEFASETİ, RENGİ, AKICILIĞI, KOKUSU ve AROMATİK TADLARI ile farklı bir özelliğe sahip kılmaktadır.
Nedeni ise; Kaz dağlarının İsviçre Alp dağlarından sonra oksijen oranının en yoğun olduğu en temiz ve bitki örtüsü çeşidinin dünyadaki ender yerlerden birisi olmasıdır. Bu temiz havanın yazın esen yöreye özgü halkın dilinde ‘DELİ POYRAZ’ denilen Edremit körfezinin yöresel rüzgârlarıyla Kaz dağlarından zeytinlik alanlara doğru denizin iyodunu, tuzunu ve nemini de alarak esmesi altın sıvıya farklı bir özellik katmaktadır. Bu gibi nedenlerdendir ki, bu yörede görülen kalp ve damar hastalıkları dünya ortalamalarının çok altındadır. Uzun yaşam süresi olarak ta ülkemizdeki en uzun yaşam süresine sahip yöremizdir.
TÜRKİYE ZEYTİN DE:MARMARA BÖLGESİ
Türkiye’deki toplam ağaç varlığının %16 sı, toplam zeytin üretiminin%12 si bu bölgeden sağlanmaktadır. Bölgedeki zeytin üretiminin %85 lik bölümü sofralık olarak değerlendirilir.
GÜNEY DOĞU ANADOLU BÖLGESİ
Türkiye’deki ağaç varlığının %5 i, toplam zeytin üretiminin ise %2 si bu bölgemizdedir. Zeytinin %85 i yağ olarak işlenirken , %15’lik bölümü sofralık olarak işlenir. Yeşil zeytinler genellikle KIRMA ve ÇİZME olarak işlenir.
Ege bölgesinde KUZEY EGE bölümü dediğimiz yörede İklimsel (Klimatolojik) ve toprağın yapısal (Jeomorfolojik) özelliğinden dolayı,
İtalya’da TOSCANO
Yunanistan’da GİRİT Adası
Türkiyede’de EDREMİT KÖRFEZİ’ ni çevreleyen KUZEY EGE bölümünde dünyanın en özellikli zeytin ve zeytinyağı elde edilmektedir.
Bu yöredeki zeytin üreticisi ilçeler TÜRK PATENT ENSTİTÜSÜN den ‘COĞRAFİ BÖLGE İŞARETLEME uğraşısı içersindedirler.
Ege Bölgesinin Kuzey Ege yöresinde, kuzeyinde KAZ DAĞLARI ile doğusunda MADRA DAĞI arasında kalan Edremit Körfezine paralel uzanan yörede dünyanın ve ülkemizin zeytin ve zeytinyağında içersinde insan sağlığı ile yakından ilgili bulunan MİNERALLER, VİTAMİNLER, DOYMAMIŞ YAĞ ORANI KALİTEYİ, NEFASETİ, RENGİ, AKICILIĞI, KOKUSU ve AROMATİK TADLARI ile farklı bir özelliğe sahip kılmaktadır.
Nedeni ise; Kaz dağlarının İsviçre Alp dağlarından sonra oksijen oranının en yoğun olduğu en temiz ve bitki örtüsü çeşidinin dünyadaki ender yerlerden birisi olmasıdır. Bu temiz havanın yazın esen yöreye özgü halkın dilinde ‘DELİ POYRAZ’ denilen Edremit körfezinin yöresel rüzgârlarıyla Kaz dağlarından zeytinlik alanlara doğru denizin iyodunu, tuzunu ve nemini de alarak esmesi altın sıvıya farklı bir özellik katmaktadır. Bu gibi nedenlerdendir ki, bu yörede görülen kalp ve damar hastalıkları dünya ortalamalarının çok altındadır. Uzun yaşam süresi olarak ta ülkemizdeki en uzun yaşam süresine sahip yöremizdir.
Ağaç sayısı açısından DÖRDÜNCÜ,
Kapladığı alan açısından ALTINCI,
Zeytinyağı üretimi açısından SEKİZİNCİ durumdadır.
Sofralık zeytin üretiminde ise, İspanyadan dünyada ikinci sırada yer almaktadır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder