18 Şubat 2011 Cuma

Gıda Sektörüne Önemli Uyarı

MÜSİAD Berlin Gıda ve Gastronomi Sektör kurulu, Berlin Türkevi'nde HACCP- Tehlike Analizi ve Kritik Kontrol Noktaları konusunda uzmanlarla Işadamlarını bilgilendirdi.

Geçtigimiz sene içerisinde MÜSİAD Berlin tarafından, sektörlerin sorunlarına daha yakından eğilmek amacı ile kurulan sektör kurulları 2011 yılı çalışmalarına başladı. "MÜSİAD Berlin Gıda ve Gastronomi Sektör Kurulu dün (15. 02. 2011 ) Berlin Türkevi’nde "HACCP- Tehlike Analizi ve Kritik Kontrol Noktaları konusunda, sektörde faaliyet gösteren işadamlarını ve çalışanlarını yakından ilgilendiren bir seminer düzenledi.

Yüksek Gıda Mühendisi Gürsel Ülber ve Ekonomi Mühendisi Üzeyir Yenigün tarafından sunulan seminere gıda sektöründe faaliyet gösteren işadamları ile MÜSİAD Berlin üyelerinin yanısıra, T.C Berlin Büyükelçiliği Başkatibi Hakan Karaçay, Ticaret Müşavirliğinden Cemo Akdemir ve Berlin Muavin Konsolosu Mert Doğan ile birlikte MÜSİAD Berlin Başkanı Veli Karakaya’da iştirak etti.


Programın açılış konuşmasını yapan MÜSİAD Berlin’in sektörlerden sorumlu Başkan Yardımcısı Hasan Babur, katılımcıları selamlarken, gıda sektöründe faaliyet gösteren birisi olarak HACCP ve insan sağlığının önemine dikkat çekti, bu konularda sektördeki işadamlarımızın ve çalışanlarının bu tür eğitimlerden yararlanmalarının gerekliliğini vurguladı. Hasan Babur ayrıca kısa zamanda açılışı yapılacak olan MÜSİAD Berlin’in yeni bürosunun müjdesini verirken, gıda sektöründe zorunlu olan ‘’Sağlık Kartı ve HACCP’’ eğitimlerinin uzmanlar aracılığı ile Türkçe olarak MÜSİAD Berlin’in yeni bürosunda verileceğini açıkladı. İşadamlarımızın bu konular ile ilgili olarak MÜSİAD Berlin’e info@muesiad-berlin.de adresi aracılığı ile veya telefonlarla başvurabileceklerini belirtti.
 
Daha sonra kürsüye gelen Gürsel Ülber ve Üzeyir Yenigün işadamlarına HACCP konusunda bilgi verdi. Aynı zamanda ekonomi hukukçusu olan Üzeyir Yenigün konunun hukuki boyutuna değinirken HACCP nin tarihçesi hakkında şu bilgileri verdi;

İlk olarak 1959-1960 da NASA Tarafından Astronotlar için güvenli gıda üretmek amacıyla ortaya çıkan HACCP’in  daha sonra 1963 yılında  Dünya Sağlık Örgütü(WHO) ve CAC (Codecs Allimentarius Commısıon)  tarafından prensipleri yayınlanmıştır. Tehlike Analizi ve Kritik Kontrol Noktaları (HACCP) güvenli bir gıda yönetim sisteminin gerekliliklerini tanımlayan bir yaklaşımdır.

Üzeyir Yenigün HCCP Konusunda ayrıca şu noktalara değindi; Tüketime sunulan her gıda ürününün ancak çok küçük bir miktarını analiz edebilme durumu göz önüne alındığında sürekli analiz sisteminin insan sağlığı açısından yalnız başına tam bir  güvence sağlamadığını bilmek gerekir. Bu sebeple tüm işlem  aşamalarını daha sistematik bir şekilde ele alan ve önleyici nitelikte bir metoda ihtiyaç duyulmaktadır.


Hiç yorum yok: