Gıda güvenliği, sektörümüzde asla ödün verilmeyecek bir konu olmakla birlikte, ürün kalitesinde de en belirleyici parametredir. Peki, bugün gıda işletmelerinin dolayısıyla tüketicilerin bir anlamda sigortası olan “Kalite Yönetim Sistemleri” ve “Gıda Güvenliği Yönetim Sistemleri” gibi kalite sistemlerinin daha yerleşmediği bundan 15–20 yıl öncesinde nasıl sağlanırdı gıda güvenliği? Daha ötesinde, 1850’li yıllardan bugünlere gelen bir gıda işletmesi bu durumu nasıl sağlamış olabilir?
Kebapçı İSKENDERâ-Yavuz İskenderoğlu; farklılığını, güvenini, markasını ve lezzetini korumak, bugünlere taşıyabilmek adına ilk günden bugüne, tek bir şeyi kendine görev edindi: “Müşteri Odaklılık”. Bugün müşteri odaklılık dediğimiz sistemin temel şartı, o günlerde müşteriye gösterilen ilgi, sevgi, yakınlık yani en iyi hizmeti verebilme gayretinden başka bir şey değildi. HACCP veya ISO 22000 gibi “Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi” kavramlarının olmadığı o günlerde, bir şey vardı aslında; “Yemediğini Yedirme!” prensibi. Belki bir sistem değildi ancak, sadece bu prensibi önemseyenlerin uyguladığı, birçoğunun önemsemediği, denilebilir ki sektörün dünyadaki ilk kalite sistemini öğretmişti atalarımız bizlere.
Yavuz İskenderoğlu’nun başarılı çalışmaları neticesinde, 1999 yılında başta Avrupa Birliği ülkeleri ve Amerika olmak üzere tüm dünyada “Kebapçı İSKENDERâ-Yavuz İskenderoğlu” markasının, marka hakları tescillenmiştir.
Yaklaşık bir buçuk asırdır kalite ve lezzetinden hiç ödün vermeyen İskender Döner Kebabı, Kebapçı İSKENDERâ-Yavuz İskenderoğlu markası altında üretim ve hizmetlerinde dünya standartlarını da sağlayarak, ISO 9000 “Kalite Yönetim Sistemi” ile HACCP (TS–13001) “Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi” belgelerini 2005 yılında almıştır. Bu durum “Döner Üretimi ve Sunumu” alanında Türkiye’de bir ilki yaşatmıştır. Aynı belgeleri Quality Assurance International’dan da alarak dünya markası olmanın gereğini yerine getirmiştir.
Bu doğrultuda “Gıda Güvenliği ve Kalite Yönetim Sistemleri” uygulaması ile sistem performansı periyodik olarak gözden geçirilir ve sürekli olarak gelişmesi sağlanır. Bu amaçla oluşturulan ürün güvenliği politikasınca, Kebapçı İSKENDERâ-Yavuz İskenderoğlu çalışanları tarafından, tüketicilerimize karşı sorumluluğumuzu yerine getirmek adına aşağıda belirtilen kurallar titizlikle uygulanmaktadır;
· Türk Gıda Kodeksinin tüm gıda işletmelerinde 31 Mart 2006 itibariyle zorunlu kıldığı HACCP kuralları, üretim ve sunumda uygulanmaktadır.
· Kalite konuları ile ilgili tüm ulusal ve uluslararası genel ürün güvenliği ile ilgili kanun, yönetmelik ve standartlara uyulur.
· Tüm sistemde iyi imalat/hijyen uygulamaları (GMP/GHP) ve Standart Sanitasyon Operasyon Prosedürleri (SSOP) uygulanmaktadır.
· Ürünlerimiz HACCP prensiplerine göre test edildiğinden, kontrolsüz hiçbir mamul tüketime sunulmamaktadır.
· Hammadde temininden, üretim, depolama, dağıtım ve sunuma kadar geçen zincirde gıda güvenliği sağlanır.
· Hammadde alımında gıda mevzuatının öngördüğü şartlarla birlikte tarafımızca belirlenen “Hammadde Kabul Kriterleri”ne uyum aranır.
· Etlerin kabulünde PH ve ısı kontrolleri muhakkak yapılır.
· Üretimin her aşamasında ve kritik kontrol noktalarında; insan sağlığı, gıda emniyeti ve hijyen standartlarının sağlanması için aynı titizlikte yapılan kontroller, sağlıksız ürünlerin üretilmesini engeller.
· Bünyemizde çalışan gıda mühendisi ve veteriner hekimler aracılığıyla Kebapçı İSKENDERâ-Yavuz İskenderoğlu şubelerinde yapılan planlı ve plansız denetimler yanında, bağımsız gıda denetim firmaları marifetiyle de sistem sürekli iyileştirilerek hiçbir şey şansa bırakılmamaktadır.
· Her şeye rağmen istenmeyen bir durumla karşılaşıldığında analizlerin yapılabilmesi adına, takılan her döner şişinden alınan şahit numuneler soğuk şartlarda 72 saat muhafaza edilir.
· Ürünün kaynağı, nereden geldiği, tarihçesi, nasıl hazırlandığı bilinmekte ve et, tereyağı, pide, sos, yoğurt gibi kullanılan tüm ürünler, üretimin ilk aşamasından sunumuna kadar her an adım-adım izlenebilmektedir.
· Her an kebap pişme sıcaklığı, kontrol listelerine kayıt edilerek bunun denetimleri yapılır.
· “İskender döner kebabı”; doğal besi ortamlarında yetiştirilen hayvanlardan elde edilen kaliteli etler ile herhangi bir gıda koruyucusu yada aroma ve terbiye adı altında hiçbir katkı maddesi kullanmaksızın dünya standartlarına uygun bir şekilde üretilmektedir.
· Çalışanlarımıza mesleki eğitim yanında hijyen, kalite, HACCP ve “Kebapçı İSKENDERâ-Yavuz İskenderoğlu Kültür” eğitimleri planlı olarak verilmektedir.
· Tedarikçiler; daha ucuz mal ve hizmet veren kuruluşlar arasından değil aynı felsefeye sahip firmalar arasından seçilir.
· Aralıklarla yaptığımız tedarikçi tetkik ve değerlendirilmeleri, tedarikçilerimizin iyileşmesine fırsat yaratmaktadır
· Temizlik ve dezenfeksiyonda dünya markası ürünler kullanılırken, temizlik ve dezenfeksiyonun etkinliği belli aralıklarda yapılan analizlerle ölçülmektedir.
· Pest mücadele konusunda profesyonel firmalardan destek sağlanırken, yapılan tüm zararlı mücadelesi kayıt altına alınmaktadır.
· Çalışan tüm personelin sağlık kontrolleri periyodik olarak yapılmaktadır.
· Ürün Güvenliği Politikası ve HACCP sisteminin yürütülmesinden tüm firma çalışanları sorumludur.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder